torstai 20. tammikuuta 2011

Tyylibloggarin elämällä on myös kääntöpuoli

 
 Tyylibloggari Stella Harasekin elämä näyttää ihanalta.

Hänellä on tyylikkäitä vaatteita, pitkä ja tumma rokkaripoikaystävä Karo Broman, söpö mäyräkoira Jarvis ja paljon jännittäviä ystäviä. Blogin lukijat tuntevat heidät etunimillä: Hanna, Mikko, Jenni, Monna, Outi, Himmu, Inke ja niin edelleen.
 Blogin kautta lukijat pääsevät Harasekin ja tämän ystävien kanssa kotibileisiin, sunnuntaibrunsseille ja baarireissuille. He tietävät, miten hänen äitinsä vietti 60-vuotispäiviään ja miltä poikaystävä näyttää nukkuessaan mäyräkoiran vieressä, valkoiset lakanat mytyssä.

Harasekin Paras aika vuodesta –blogilla on 20 000 lukijaa, ja naistenlehti Olivia osti sen vuonna 2009. Siitä asti Harasek on saanut blogista palkkaa. Harasekin kaltaiset suositut tyylibloggarit eivät tee mitään sen kummempaa kuin syövät ravintoloissa, piipahtavat kaupoissa, tapaavat ystäviään, kulkevat Helsingin kaduilla – ja bloggaavat siitä. Silti tuhansia kiinnostaa.Blogissa kaikki näyttää jännittävältä. On samppanjaa ja simpukoita, silkkipaitoja ja kašmir-neuleita, drinkkejä ja bileitä, hymyjä ja halauksia. Se on kuitenkin vain pintaa.
 
Harasek ja hänen bloggaava ystävänsä Hanna Gullichsen ovat molemmat sitä mieltä, että blogin kuuluu olla kepeä. Siitä pitää tulla hyvä fiilis.Siksi ikävistä asioista ei juuri kirjoiteta. Korkeintaan saatetaan kritisoida huonoa palvelua tai valitella talven raskautta.

"On meillä ollut rintapumppuja pitsalaatikossa lattialla, mutta ketä mä sillä ilahduttaisin?" Chicling-blogia kirjoittava Gullichsen kysyy.

Hän ottaa kuvia varastoon aina silloin, kun kotona on käynyt siivooja. Siis kerran tai kaksi kuussa. Joillekin blogien julkisivu menee täydestä sellaisenaan. Osa lukijoista tuntuu kuvittelevan, että kun selain menee kiinni, bloggari menee pahvilaatikkoon ja pysyy siellä seuraavaan päivitykseen asti. Tämä näkyy blogien kommenteissa niin hyvässä kuin pahassakin. Harasekin elämää ihastellaan vaikkapa näin: "Kysynpähän vaan, että miksi minun elämäni ei ole noin spontaania, ilmeisen hauskaa ja ehdottoman rentoa." Toisaalta säännöllisin väliajoin joku ilmoittaa paheksuen, että kyllä ihmisen pitäisi tehdä muutakin kuin shoppailla ja istua trendibaareissa.

Bloggareita kritiikki huvittaa. Omasta mielestään he shoppailevat vähän, eivätkä he pidä kantapaikkojaan trendikkäinä. Norjassa yksi maan suosituimmista bloggareista, 15-vuotias Emilie "Voe" Nereng, lopetti vuoden alussa bloggauksen ikävän palautteen vuoksi. Lopettamisesta uutisoitiin tv-uutisissa, radiossa ja iltapäivälehden etusivulla. Sanomalehti VG haastattelema asiantuntija arvioi, että Nereng tienasi blogillaan 5 000-6 000 euroa kuukaudessa. Suomessa palkkiot ovat pienempiä, mutta ikävän palautteen määräkin on vielä vähäisempi.


Lähde: HS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti